11 Ekim 2013 Cuma

Obezite ve Kemik Erimesi


Gelişen ve gelişme yolundaki ülkelerin ciddi sağlık sorunlarından birisinin de obezite olduğu bilinen bir gerçektir.

Obezite, genel anlamıyla bedendeki yağ kütlesi oranının yağsız kütleye nispetle aşırı artması neticesinde boy uzunluğunun vücut ağırlığına göre normal düzeyden fazla olması şeklinde tanımlanmaktadır.

Peki, fazla kiloların kemik erimesine(osteoporoz) yol açtığını biliyor muydunuz? Bilimsel olarak osteoporoz, kemik kütlesindeki azalma ve kemik dokusundaki bozulma sonucunda kemikteki kırılganlığın ve yine kırılma riskinin fazlalaşması olarak ifade edilen bir çeşit iskelet hastalığıdır.

Daha önce obezitenin kemik mineral yoğunluğu üzerinde olumlu bir etki oluşturduğu kabul ediliyordu. Fakat son araştırmalarla bunun doğru olmadığı, aksine kemik oluşumundan sorumlu olan kemik iliği hücrelerinin yerine yağ hücrelerinin geçmesi ve bu yüzden kemiğin gücünü kaybetmesine sebebiyet verdiği tespit edilmiştir.

Aşırı kilolu ve osteoporozu olan kişilerde kemik iliği yağ oranı normalin çok üstünde çıkması bu durumla açıklanıyor. Bu da kemikte güç kaybına, kırık oluşma riskinin artmasına yol açmaktadır.

Günümüzde yapılan araştırmalarda kilolu kişilerde yüksek oranda yaşa göre kemik yoğunluğu azalması olduğu görülmektedir. Ayrıca hareketsiz yaşam şekli bulunan kadınlarda kemik mineral yoğunluğu kayıpları için risk taşımaktadır.

Bu yağlar aşırı kilolu olanlar da yeterli fiziksel aktivitenin azlığı kemikler üzerinde büyüme hormon düzeyinde azalışa neden olarak kemik mineral yoğunluğunun devamını engeller. Obozite oluşan yeni kemiklerin dokusunda daha çok yağ hücrelerinin birikmesine ve daha kırılgan olmasına yol açmaktadır.

Sonuç olarak kemiği eriten aktivitenin artışı oluşan yağ dokusunun kemik iliğinde daha fazla yer aldığı hipotezini ortaya koymuştur.

Bir bilgi. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda her gün tüketilen  5 adet kuru eriğin kemik erimesi riskini azatlığı tespit edilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder