Kimi zaman bir lezzet, bir kişiyle özdeşleşir. Birçok yerde
ve zamanda aynı ikramla karşılaşsanız da, aradığınız lezzet, damakta kalmış
olandır daima. Gerçekten tarifi mi farklıdır, yapan mı özeldir ya da doğru
zamanda doğru ikram mıdır, bilmiyorum. Bu helva da, bana hep babaannemi
anımsatır. İlk onda yedim, en çok babaannemde beğendim.
Canım istedi babaannemin
pekmez helvasını. Bu sefer aynı tarif, başka marifetli ellerden, annemden
çıktı. Aynı hazzı alabilecek miyim endişesinden sonradır ki gerçekten çok
beğendim.
Besleyiciliğine hiç değinmiyorum,
hafifliğini ise ancak tattıktan sonra hissedip, bana hak vereceksiniz.
Evdekilerden saklayabildiklerimi resimlendirebildim
ancak!
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1.5 bardak pekmez
Yarım su bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
3 su bardağı un
Yapılışı:
Yağ ile un pembeleşene kadar karıştırılarak
kavrulur. Ayrı bir kapta pekmez, süt ve şeker kavrulmuş halde bulunan unun
üzerine eklenir. Kısık ateşte suyunu çekip, kıvamını bulana kadar pişirilmeye
devam edilir. Biraz ılıyınca yoğrularak, istenilen şekil verilir.
İsteğe göre, içerisine ceviz parçaları eklenip,
üzeri de hindistan cevizi ile süslenebilir. Ancak ben hiç birini tercih etmiyorum;
çünkü pekmezin verdiği ekşimsi lezzeti hissetmeyi seviyorum. Ayrıca helva ne
kadar beklerse, tadı da o kadar güzel oluyor.
3 yorum:
bana ne yav..bende istıommmmm...
Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezlerinden olan pekmezinin sadece sıvı olarak yahut tahin katılarak yendiğini biliyordum.helvasının yapıldığının da öğrenmiş oldum.Yeni öğrendiğim için tadını bilmiyorum ama güzel oldugunu tahmin ediyorum ayrıca pekmez içmeyen ya da içemeyenlere özelliklede küçük çocuklara pekmezi sevdirme adına alternatif tüketim şekillerinin olmasının öğretiliciliği adına pekmez helvasının güzel bir örnek olarak sunmandan dolayı teşekkür ediyorum.
Yorumunuzla katılımınızdan dolayı ben teşekkür ediyorum.
Yorum Gönder