Çocukluğumda geçirdiğim zatürreden
miras kaldı bana. En ufak soğuk algınlığında burnum tıkanır, kuru
bir öksürük başlar. Ne antibiyotikler ne de öksürük şurupları fayda
sağlar. Öksürüğe iyi geldiğini duyduğum ıhlamur, zencefil, karabiberli balları denerim
büyük bir umutla. Nafile! Aralıksız sürer kuru öksürüğüm. Sık sık kriz
hâlinde gelip, gözyaşlarına boğar, sabahlara kadar uyutmaz.
Hep heveslenirim bitki çayıyla, sıcak
çorbayla öksürüğü kesilenlere. Bu yüzden de, yıllardır pes etmeden denerim çevremden
gelen önerileri. Bu sefer öyle olmadı; gelen bir öneri, öksürüp krizlerimi
azaltıp, birden de kesilmesini sağladı. İnanamadım, çok mutlu oldum. Hemen,
inatçı ve kuru öksürüğü olan arkadaşlar için paylaşıyorum ayvanın
mucizesini.
Ayvanın çekirdeklerini çıkarıp, bir fincan suyun içerisine
atıyoruz. Birkaç saat içerisinde, karışımın jöle kıvamına geldiğini göreceğiz.
Bu jöleyi sürekli hazır hâlde bulunduracağız; çünkü günde birkaç kaşık alıp,
boğazımızdaki tahrişi gidereceğiz. Bunun yanında dilimlediğimiz ayvaları da,
gün içerisinde tüketeceğiz. Pişmiş ayva ile de aynı sonucu alabiliriz.
Bu ayva ve jölesi, öncelikle öksürüğü anlık olarak
rahatlatıyor, sonrasında da, kuru öksürüğü yumuşatıp, zamanla
ortadan kaldırıyor.
1 yorum:
ayva reçeli yesek olmaz mı :)
bırde bişi olunca ayvayı yedın(m) derler.böylesine can kurban.
başka şeyler deılde öksürük şurubunu hiç tavsıye etmem okumustum bıyerde faydası asla yokmuş.
Yorum Gönder