16 Aralık 2012 Pazar

Trabzon Hurması Tatlısı



Trabzon Hurması... İlk defa duyduğumda ilgimi çekti. Tam kızarmamış domates gibi. Sonra da ne kadar faydalı bir besin olduğunu öğrendim. İlk defa tattığımda da hiç alışık olmadığım bir lezzeti keşfettim. Şirin bir tatlı hâline getirilmiş ve minik kuplarda çok iştah açıcı görünüyor, masada harika bir görsellik yaratıyordu. İşte tüm övgülerimi hak eden bu basit ama farklı tatlı...


Trabzon hurmasını rondodan geçirip, istediğimiz bir cam kâseye boşaltıyoruz. Üzerine dondurma ve en üstüne de şam fıstığı ekleyerek süslüyoruz. Böylece turuncu, beyaz, yeşilden oluşan renk cümbüşümüz hazır.

Buradaki önemli nokta, hurmanın yeterince olgunlaşmış olması gerektiğidir. Aksi halde aynı keyfi alamıyoruz.



Meyve, bol antioksidan barındırıyor. Bağışıklık sistemini de güçlendirdiğini okudum. O zaman neden alışkın olduğumuz diğer meyvelere bir yenisini eklemeyelim ki?

Öğlen saatlerinde ya da akşamüzeri tüketmenin ayrı bir yeri var. Hem bir öğün yerine geçebiliyor, hem de uzun bir süre tok tutuyor. Özellikle kuplarda çok güzel duruyor ve misafire ikramda ayrı bir şıklık katıyor. Eğer yemekte balık varsa, sonrasında da lezzet olarak harika bir ikili oluşturduğunu deneyerek görebilirsiniz.

İlla tatlı hâline getirilip bir şeylerle birlikte tüketilmesi gerekmiyor. Sade olarak da tüketebiliriz.

 

1 yorum:

Adsız dedi ki...

slm
biz normalde hurma derdık sonra bi trabzon hurması lafı gecmeye basladı necidir biye arastırnca bizim bildiğimiz humaymış yav.bu cok yetik olmalı yoksa kekre denılen agızda cok hoş olmayan tad oluo ha bıde içine ii bakmak lazım aşırı yetik olanda da kurt olabılıo şöle bıngıl bıngıl kaynıo :D ne kadar kötüyüm yav iştah kapattım.bide bu hurmanın çekırdeklı olanı var biz ona kara hurma dıyok trabzon hurmasının cekırdeklı olanı.çekırdeksızden farkı elma gibi kütür kütür yenıo tadı cok güzel öyle çok yetmesını beklemeye gerek yok.
aha şimdide bu tatlıdan cektı canm.tatlı dendımı duramıom :)

Yorum Gönder