11 Ekim 2013 Cuma

Obezite ve Kemik Erimesi


Gelişen ve gelişme yolundaki ülkelerin ciddi sağlık sorunlarından birisinin de obezite olduğu bilinen bir gerçektir.

Obezite, genel anlamıyla bedendeki yağ kütlesi oranının yağsız kütleye nispetle aşırı artması neticesinde boy uzunluğunun vücut ağırlığına göre normal düzeyden fazla olması şeklinde tanımlanmaktadır.

Peki, fazla kiloların kemik erimesine(osteoporoz) yol açtığını biliyor muydunuz? Bilimsel olarak osteoporoz, kemik kütlesindeki azalma ve kemik dokusundaki bozulma sonucunda kemikteki kırılganlığın ve yine kırılma riskinin fazlalaşması olarak ifade edilen bir çeşit iskelet hastalığıdır.

Daha önce obezitenin kemik mineral yoğunluğu üzerinde olumlu bir etki oluşturduğu kabul ediliyordu. Fakat son araştırmalarla bunun doğru olmadığı, aksine kemik oluşumundan sorumlu olan kemik iliği hücrelerinin yerine yağ hücrelerinin geçmesi ve bu yüzden kemiğin gücünü kaybetmesine sebebiyet verdiği tespit edilmiştir.

Aşırı kilolu ve osteoporozu olan kişilerde kemik iliği yağ oranı normalin çok üstünde çıkması bu durumla açıklanıyor. Bu da kemikte güç kaybına, kırık oluşma riskinin artmasına yol açmaktadır.

Günümüzde yapılan araştırmalarda kilolu kişilerde yüksek oranda yaşa göre kemik yoğunluğu azalması olduğu görülmektedir. Ayrıca hareketsiz yaşam şekli bulunan kadınlarda kemik mineral yoğunluğu kayıpları için risk taşımaktadır.

Bu yağlar aşırı kilolu olanlar da yeterli fiziksel aktivitenin azlığı kemikler üzerinde büyüme hormon düzeyinde azalışa neden olarak kemik mineral yoğunluğunun devamını engeller. Obozite oluşan yeni kemiklerin dokusunda daha çok yağ hücrelerinin birikmesine ve daha kırılgan olmasına yol açmaktadır.

Sonuç olarak kemiği eriten aktivitenin artışı oluşan yağ dokusunun kemik iliğinde daha fazla yer aldığı hipotezini ortaya koymuştur.

Bir bilgi. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda her gün tüketilen  5 adet kuru eriğin kemik erimesi riskini azatlığı tespit edilmiştir.

Yeni Sezonun Getirdikleri

Uzun süredir derslerden başımı kaldıramamıştım ve bu sınavda başarıyı yakalayabilirsem kendimi ödüllendirme kararı almıştım. İşte o gün geldi ve izlenimlerimden arta kalanlar…                     
2014 ilkbahar/yaz sezonunun bu kadar renkli olması birçok insanı sevindirdi. Geçen yılda gökkuşağı renkleri hâkimdi ama bu yıl korkusuzca boy gösteriyor.                                                                 
Vitrinler sarı renkli çantalarla yılan derisi ve zebra deseni ayakkabılarla süslenmiş. Şeffaf görünümlü ayakkabılar ise gözlere hitap ediyor ve bütün kadınlara bir kez Külkedisi’nin cam ayakkabısını giyme imkânı sunuyor.                                                                                                                               
Şifon elbiseler, mini şortlar, uzun, renkli etekler, dantelli mini kollu siyah elbiseler, kalem formlu pantolonlar ve tulumlar, 2014 modasının revaçta kıyafetleri arasında.                                                    
Vitrinlerde alışılmış olduğu üzere tek renkli ve az detaylı kumaşların yerine, geometrik, dantelli, enine ve boyuna çizgili, baskılı desenler göze çarpıyor.      
 
Zımba desenlerini ayakkabıdan, çantaya, kıyafetten bilekliğe kadar birçok parçada görüyoruz.
Önünden geçerken kendimizi alamadığımız ayakkabı mağazaları ise ön plana sivri ve kısa topuklu olanları çıkarmış. Arka planda yine platformlu olanlar mevcut, babetler ise bu sezon gençlerin tercihi olmaya devam ediyor. 2014 ayakkabı modası, yedi rengi yansıtmakla kalmamış, bize çok farklı seçenekler sunmuş.                                                                                                                                 

Sadece renkler değil kesimler de çok cesur. Asimetrik kesimleri, kıyafetlerimizden, saçlarımıza kadar birçok şeyde görebiliyoruz. Asimetrik kullanımlar, kişilere de cesaret veriyor ve kalıplaşmış olanın dışına çıkarıyor. Siz de kendi kombininizi kendiniz yaparak fark yaratabilirsiniz.                                  

Bu kadar hareketli olan vitrinler, sizi heyecanlandırıp, yanlış seçimler yapmaya teşvik etmesin. Düşünmek için kendinize zaman, bütçenize şans tanıyın… 

Esmer Güzeli Tatlısı


Hamuru için malzemeler:

Yarım paket kadar margarin

Yarım çay bardağı kadar şeker

2 adet yumurta (bir tanesinin akı, üzeri için ayrılmalıdır)

1 paket kabartma tozu

2 paket kakao

Alabildiği miktarda un

Üzeri için malzemeler:

1 adet yumurta

Şerbeti için malzemeler:

2 su bardağı kadar şeker

3.5 su bardağı kadar süt

Esmer güzeli tatlısının yapılışı:

Şeker, kabartma tozu, kakao, margarin, yumurta ve bir miktar un karıştırılarak hamur yoğrulur.

Şekli verilmiş olan tatlının üzerine yumurtanın akı sürülür ve çatalla süslenir.

Öte yandan, süt ve şeker ile şerbet de hazır hâle getirilir.

Soğuyan bu şerbet, fırından çıkan tatlıya dökülür.