7 Haziran 2013 Cuma

Göbek Yağı Aldırma

Bölgesel yağlanma problemi, birçoğumuzu rahatsız eden konular arasına girdi. Sağlıklı ve düzenli beslenememe, hareketsiz bir yaşam, sonuçlarını önce fazla kilo alımı, sonrasında da belli bölgelerde birikmiş yağ tabakaları olarak gösteriyor. Kişiler, ne kadar yoğun spor ve diyet yapsalar da, göbek, kalça, basen gibi bölgelerdeki fazlalıklardan kurtulamıyorlar. Böyle durumlarda liposuction yöntemi kullanılmaktadır.                                                                                                                                                      
Halk arasında yaygınlaşmış yanlış düşüncelerden biri;  yağ aldırmanın çok riskli bir ameliyat olduğu ya da uygulama yapılan bölgenin eğri büğrü bir görselliğe kavuştuğu; ikincisi ise, yine liposuctionun kilo verdiren, harikalar yaratan bir yöntem olduğudur. Öncelikle kişiler, ne beklediğinin ve ne alabileceğinin bilincinde olmalıdır.                                                                                                               
 Kanül denilen içi boş borucuklarla, deri altına girilir ve yağ dokusunu emmesi sağlanır.  Çoğunlukla da vakumlarla yapılır. Bu işleme de liposuction, yani yağ aldırma denilir. Bu operasyondan sonra bölgede neredeyse hiç iz kalmaz.                                                                                                                                         
  Ne kadar yağ aldırma denilse de, asıl amaçlanan; yağ hücrelerinin alınmasıdır.  Göbek bölgesi yağlarını aldırırken de, aynı amaca hizmet edilecektir. Göbekte biriken yağ hücrelerinin sayısı azaltılacaktır ki, sonraki kilo alma durumlarında yeni bir fazlalık gözlemlenmesin. Kişilerin ergenlikten itibaren yağ hücrelerinde bir artış olmaz. Hangi bölgede yağ hücresi fazlaysa, yağlı birikintiler orada oluşur.                                                                                                                                                                                              Islak Teknik denilen Tumescent Tekniği, günümüzde en çok tercih edilen yağ aldırma yöntemidir. Bu uygulamada yağların içine su veriliyor. Bu sıvının içerisinde ağrı kesici ilaçlar bulunuyor; bu da ıslak tekniği, en çok tercih edilenler arasına taşıyor.                                                                             
Göbek yağı aldırma tekniği, yapılan bütün rejim ve spora rağmen belli bölgelerde toplanan yağları yok etmeye yöneliktir. Yapısal olarak yağlanan göbek bölgesi yağları inatla erimez ve kalıcı olur. Bu durumlar içinde liposuction önerilir.                                                                                                                    
 Fazla kilosu olan kişiler, bu ameliyatla zayıflamayı beklememelidir. Yapılan işlem, bir bölgeden belli miktarda yağ almaktır. Hatta aşırı kilosu olan insanların öncelikle kilolarından kurutulmaları önerilir. Sarkmış, çatlamış durumlarda pek iyi sonuçlar alınamamaktadır. Yapılan doğumlarla cildin elastikiyeti fazlasıyla kaybolmuşsa, bir de içindeki yağ boşaltılınca görsel olarak toplu bir karına sahip olmak mümkün olmayabilir.                                                                                                                                                    
 Göbek bölgesi yağı aldırma ameliyatı, en çok ideal kiloda olan, fazla doğum yapmamış ve orta yaş grubu kişiler için uygundur. Her bölgeden yağ alınabilirken, belirli bölgelerde liposuction pek uygun değildir. Erkekler, en fazla göbek bölgelerinde uygulatırken; kadınlar ise karın, kalça, basen, kol, sırt, ayak bileği ve gıdılarına uygulatmaktadır.                                                                                                        
  Göbek bölgesinden alınan yağlar, kişiyi mutlu edip, kendilerine olan güvenlerini arttırmaktadır. Kocaman bir karın, hem hareket kabiliyetini kısıtlayıp hem de dilediğini giyebilme özgürlüğünü yok ediyor.                                                                                                                                                      
  Göbek bölgesi yağları alınırken, erkeklerden daha fazla miktarda yağ alımı, onları kaslı ve atletik bir görüntüye ulaştırır; kadınlarıysa erkeksi bir görünüme maruz bırakır. Bu nedenledir ki; her iki cinsten alınan yağ miktarları eşit değildir. Bunun ayarlamasını cerrahlar yapacaktır. Ayrıca, erkeklerin göbek yağı aldırma operasyonları daha iyi sonuçlar vermektedir; çünkü onların derileri kalındır ve kendilerini toparlama yeteneği daha iyidir.                                                                                                     
 Ameliyat için en doğru zaman, düzenli ve motivasyonlu bir şekilde uygulanan diyet sonrasıdır.  Yeni doğum yapan kadınlar için en uygun göbek yağı aldırma zamanı ise, doğumdan sonraki ilk yıldır; çünkü ancak bir yılda anne toparlanmış, kilosunu vermiş, sarkan, çatlayan bölgeler ise net olarak kendini gösterir duruma gelmiştir.                                                                                                                            
 Ameliyatın riskleri tabii ki vardır. Morarmalar, ağrılar, göbek yağı alındıktan sonra oluşabilir; ancak bunlar normaldir, cerrahla iletişim hâlinde olmakta da yarar vardır.                                           
 Göbek bölgesinden alınan yağlar, zamanla vücudun başka yerlerinde de birikim yapmaz.

3 Haziran 2013 Pazartesi

Liposuction Teknikleri


 Ne kadar dikkat edilirse edilsin, kışları kilo alınır, baharda da diyete başlanır ancak nafile. Spor salonlarına olan talep artar, yürüyüş parkurları dolar, kilolar da verilir. Fakat bir türlü erimeyen inatçı bölgesel yağlar, bizi hiç terk etmez.                                                                                                                 
 
Herkesin vücudunda özellikle görsel açıdan şikayetçi olduğu bölgeler vardır. Göbek, kalça ve basenlerdeki yağlanma en fazla göze batanlar arasındadır. Bölgesel yağlanmada en etkili yöntemin liposuction olduğu bilinir. Kışın biraz dikkat edip, yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durup, spor yaptıktan sonra inatçı bölgeler için de liposuction imdadımıza yetişecektir.                                                                                                                                                                               
   
 Liposuction’un farklı yöntemleri ve sınıfları mevcuttur.                                                                                     
 
Ultrasonik liposuction(vaser), lazer liposuction(Smartlipo), su basınçlı(water assisted) liposuction, power assisted liposuction gibi çok çeşitli olanaklar söz konusudur. Ancak asıl önemli olan, hangi yöntemin hangi durumlarda kullanıldığı ve güvenilirlik konusudur.                                                
 
 Klasik ıslak teknik liposuction uygulamasında, uygulama yapılacak alana bölgesel yağları eritmek, damarları büzüp, morluk ve kanamayı azaltmak amacıyla bir solüsyon sürülür. Bu bölgedeki parçalanmış fazla yağ alanları künt uçlu liposuction kanülleri ile yağların çekilmesi sağlanır. Kol, karın, bacaklar, basen, ayak bilekleri, gıdık, sırt, yüz ve memeye uygulanabilir.                                                              
 
Yağlar alındıktan sonra oluşan bu yeni şekillenme, kalıcı olacaktır. Kilo alıp vermelerden sonra da mevcut yeni şekillenmede herhangi bir bozulma söz konusu değildir. Bu işlemler lokal anestezi altında uygulanır. Uygulanan bölgenin bozulma büyüklüğüne ve hassasiyetine göre üç hafta kadar korse kullanılması uygun görülecektir.                                                                                                                                                      
 
İnce kanüllerle düzgün olarak yapılan liposuction, hem kalıcı olacak hem de hastayı memnun edecektir. Sonuç olarak görsel açıdan tatminkârlık, hastaya mutlu bir bakış açısı verecektir. Aşırı miktarlarda yağ alımı söz konusu yaşanmadığından, sarkma ya da benzeri bir deformasyon olmayacaktır. Burada cildin elastikiyeti de çok önemlidir. BU u uygulamaları yaparken uzman zaten gerekli itinayı gösterecektir.                                                                                                                        
 
 
 Liposuction, bir zayıflama yöntemi değildir; bölgesel incelme, vücudu şekillendirme yöntemidir. Uygulama yapılacak kişinin tıbbi durumu, bölgenin genişliği ya da birden fazla bölgeye uygulanabilirliği, duruma göre değişecek ve sınırlanacaktır.                                                                                                                                                  
 
1977 yılından beri klasik liposuction yöntemi uygulana gelmektedir.                                                         Ultsasonik liposuction yöntemi de 2000 yılından beri uygulanmaktadır. Uygulama yapılacak bölgeye yine solisyon sürülür. Küçük bir kesi sonrasında deri altına sokulan ultrason probu ile yağların parçalanması ve hemen ardından vakumla uygulama yapılır. Vaser ismiyle tanınır. Sırt ve erkek göğsü, en çok uygulanan bölümlerdir ve bu bölgelerde avantajlıdır.                                                                                                                                                             
 
Water assisted liposuction yönteminde ise, yağı parçalama işlemi basınçlı su sayesinde yapılır. Sonrasında da yine vakum sayesinde biriken yağlar bölgeden uzaklaştırılır.                                             
 
Lazer liposuctionda ise uygulama bölgesinde deri altına, yağ içine sokulan yağı seçen dalga boyundaki lazer ile yapılır. Vakumla parçanan yağlar bölgeden uzaklaştırılır. Gıdık, kol gibi küçük alanlarda uygulama yapılır.                                                                                                                                                                     
 
Power assisted liposuctionda hava basıncı sayesinde kanal ucundaki vibrasyon liposuction işlemini kolaylaştırmaktadır. Power assisted liposuction yöntemi daha geniş bölgelerde kullanılır.  Bütün liposuction uygulamaları iki teknik üzerine kurulmuştur; klasik ıslak ve vakumlu.                                   Önemli olan; bu uygulamalar yapılırken daha az morluk, iyileşme sürecinin kısalığı, sarkmayı önlemektir. Temeli oluşturan klasik liposuction yöntemi, hep tahtını koruyacak ve bölgesel yağlanmalara çözüm olabilecektir, ama liposuction uygulama tekniklerinde kullanılan yöntemler her geçen gün daha da gelişecektir.                                                                                                                                                            
 
Bunlara ek olarak herkes fit, güzel, ince bir fiziğe sahip olmayı hayal eder. Ancak bu yöntemlerden de yararlanırken dikkat edilecek nokta; kişinin asıl siluetinin bozulmamasıdır. Bazen vücutta kalması gereken yağ dokusunun da alındığı görülebilir. Islak teknikler, cerrahın başarısı ve bilgisi, oluşabilecek yan etkilerden hastayı koruyacaktır. Bir ameliyat kadar risklidir ve hastane koşullarında yapılması özellikle tavsiye edilir.